Jeg heter Ørn Terje Foss, til vanlig bare kalt Ørn.
Jeg er født og oppvokst på Keyserløkka i Oslo i 1953, med ungdomstida på Ammerud i Groruddalen. Første gang jeg flytta hjemmefra bodde jeg i Schweigaardsgate like ved Harald Hardrådes plass, fra 1979 på Furuset. Etter distriktsturnus i Nannestad flytta familien til Holter i Nannestad i 1983 og hadde det bra der til ungene var etablert på egenhånd og vi som nærma oss pensjonsalderen savna det urbane. Så etter 35 år i Nannestad flytta vi tilbake til Oslo i 2017, og bor i Kværnerbyen i bydel Gamle Oslo.
Jeg er lege, spesialist i arbeidsmedisin med tilleggsutdanning i folkehelse. Har hovedsaklig vært bedriftslege, men også arbeidet med miljømedisin, samfunnsmedisin og forvaltning. De siste 15 årene var jeg konsernoverlege og fagsjef arbeidsmiljø og helse i NSB fram til jeg ble pensjonist 01.01.2019.
Jeg er sosialist, opptatt av forebyggende og helsefremmende arbeid og ikke fornøyd med bare å prate om det. Jeg har derfor engasjert meg politisk i SV, har flere perioder som leder av norsk arbeidsmedisinsk forening (Namf) og er aktiv i arbeidsmiljøarbeid og er mye benyttet som foreleser og innleder. Jeg har vært huslege i helseprogrammet Puls på NRK, og har skrevet bøker om helse generelt og jobbhelse spesielt i tillegg til artikler, innlegg og høringsuttalelser - noen utdrag fra dette har jeg lagt ut på sidene her.
Navnet på bloggen er hentet fra spalten "@rneblikk " eller Ørneblikk i Namfs tidsskrift Ramazzini. Der har jeg levert faste bidrag de siste årene etter invitasjon fra redaksjonen - de ville ha noen kritiske sideblikk på arbeidsmedisinens hverdag, og det har de fått. I tillegg til disse artiklene om arbeids- og miljømedisin lagt ut under menyvalget "Skriving", blir det jevnlig lagt ut innlegg under "Mening" og de andre menyvalgene.
Jeg prøver selvfølgelig å påvirke alle som leser innleggene til å bli enig med meg - derfor samles en del synspunkter under "Synsing", en slags influenserblogg. Det er lov å være uenig eller komme med kommentarer, men jeg har ikke tenkt å drive nettsidene her som et diskusjonsforum og forbeholder meg retten til å stanse kverulanter og slette usaklige personangrep.
Livet er imidlertid mer enn bare sosialisme og arbeidsmedisin, så her finner du både jernbanestoff, matprat med italiensk mat, lokalpolitikk i Gamle Oslo, reiseskildringer, kulturopplevelser, litt sære samlerinteresser (sjekk menyvalget "Særing") og annet forskjellig.
Hvis du ønsker å bruke meg som foreleser innen et tema du ser jeg har dekket, kan du sende en bestilling ved bruk av kontaktskjemaet.
Jeg fikk prosjektstøtte fra NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening) i 2021 til å skrive/lage en digital arbeidsmiljøportal basert på den tidligere utgitte boka "Jobbhelsa", den jobber jeg med innimellom alle andre aktiviteter med håp om å få den publisert mot slutten av 2023.
(Tilføyelse 30.12.2023: Det skrives og skrives, men ny tidshorisont for ferdigstilling settes nå til ut 2024)
På skitur til Mariholtet en hverdag første uka som pensjonist i 2019
Fra 1. januar 2019 ble jeg pensjonist. For ikke å stivne og visne bort i en krok, deltar jeg så godt som daglig i en eller annen fysisk eller mental aktivitet - og skriver om det i en slags pensjonistblogg.
Men, bare for å markere hvor stor sløsing det er med menneskeressurser i Norge i dag, så inneholder ikke denne "pensjonistbloggen" mye om eldresenteret, kamferdrops eller senile vorter. Den dreier seg desto mer om politikk og synsing på områder som jernbane-, miljø-, arbeidslivs- og byutviklingspolitikk. Innimellom blir det også lagt ut fortellinger om reiser, kulturopplevelser, matlaging, trenings- og fritidsaktiviteter.
Den meningsløse jernbanereformen og NSBs etterlevelse av den ved å kutte 300 stillinger i stabs- og støttefunksjoner har gjort meg overflødig i arbeidslivet. Så mens NSB og norsk jernbanetrafikk er i ferd med å bli et "Ryanair på skinner" med den blå-brun-pissegule regjeringas velsignelse, har jeg fått tid og anledning til å skrive innlegg som jeg håper kan inspirere og påvirke folk til å engasjere seg og bidra til å endre samfunnet i en bedre retning.
[Edit 27.02.2023: Dette ble skrevet i januar 2019 hvor det var Solberg-regjeringa det ble henvist til. Men til stor ergrelse og fortvilelse ser det ikke ut til at Støres Ap/Sp-regjering fra 2021 vil holde løftene om å reversere den ødeleggende oppsplittingen av jernbanen i Norge]
I begynnelsen ble både "dagbokfortelling" og mer faglige innlegg samlet i et ukentlig innlegg på facebook. Nå legger jeg heller de mer faglige eller politiske synsingene under "Synsing" eller annet passende tema her på nettsiden. En del havner under "Touring" med reise- og turbeskrivelser, og noe under "Lokalmiljøbygging" eller "Mening", hvor ikke minst Brynsbakken og kampen mot Bane NORs forsøk på å rasere Hylla og gjøre levekårene i Gamle Oslo langs jernbanelinja enda dårligere, tar mye tid.
Du kan kontakte meg på oerntf@online.no eventuelt fylle ut kontaktskjemaet her og klikk "Send".
Hvis jeg er opptatt eller på reise, kan det ta noen dager før jeg får svart.
Til Kværnerbyen er det ca. 25 minutter å gå fra Oslo S, Grønland eller Tøyen.
Blir det for langt eller tungt, kommer du med bussrute 54 til endeholdeplassen Kværnerbyen.
Alternativt kan du fra sentrum bruke rute 34, 70 eller 74 til holdeplassen Kværner i Konowsgate og gå ned Kværnertrappa. En annen mulighet er rute 20 eller 37 til Galgeberg og noen minutter å gå derfra.