Kumlokk

- en bildesamling av kumlokk fra Norge og rundt i verden.

Vi er mange som samler på kumlokk, men ikke så mange som har fortalt om det i full offentlighet. Antagelig er det en hobby på full vei oppover popularitetsstigen!


Bruken av kumlokk strekker seg flere tusen år tilbake. Lokkformede steiner brukt til dette formålet er funnet fra romertiden.

Kumlokk fra Jerash i Jordan fra romertiden

I Norge anslås det å være bortimot en million kumlokk. Bare i Oslo er det opp imot 100.000 av dem. Flere norske byer har de siste årene fått produsert egne kumlokk. I 2005/2006 ble det plassert ut 300 nye Oslo-lokk i hovedstaden med byens skytsengel, St. Hallvard, som motiv. Men det er Bergen som er kumlokkenes "hovedstad" i Norge, les historien om bekkalokkene (som kumlokkene kalles i Bergen) her.

Fordypning i kumlokkhistorie:

Mer om kumlokk eller Manhole som det heter på engelsk finner du her: http://en.wikipedia.org/wiki/Manhole_cover.


I Wikipedia ligger det linker blant annet til sider med japanske kumlokk som du må se!


Ulefos Jernverks historie: https://ulefos.com/history/

Furnes Jernstøperi historikk: https://furnes-as.no/furnes-om-oss/historikk/


Fortellingen om et kumlokkmuseum - denne siden er ferdig og kan med fordel leses først om du vil trigge litt interesse for kumlokksamling.

Har du allerede nå skjønt at kumlokk ikke er noe for deg, så du heller vil helt tilbake til hovedmenyen på forsiden av oerneblikk.com, så klikk her. Men du aner ikke hva du går glipp av.....

Her følger noen kummerlige eksempler

Umerka kumlokk på Haukåsen i Østmarka -

Umerka kumlokk på Haukåsen i Østmarka - "hemmelig" militærstasjon

Her er noen eksempler på forskjellige typer av kumlokk. De tradisjonelle er de runde lokkene som dekker en åpning ned til kloakk, vannrør, rørkanaler eller diverse underjordiske kanaler. Åpningen skal helst være så stor at en mannsperson enkelt kan gå ned i kummen.


Den runde formen gjør at lokket ikke faller nedi, og der det ligger i en veibane skal det tåle et trykk på 40 tonn.


Andre lokk kan være firkantete, og har ofte et firmanavn, f.eks. der de skjuler strømkabler, datakabler og andre installasjoner nedi bakken. 


Og i tillegg til lokk kan du finne runde eller firkantede støpejernsplater nedfelt i gater og fortau, f.eks. polygon-punkter og andre markeringer. Sånne er også med i samlingen her.


Og ikke å forglemme, rister og kjeftesluk i rennesteinen og langs fortau, er med.

De fleste kumlokk du ser, er "standard"-lokk, i Norge som regel fra Ulefos Jernverk eller Furnes Jernstøperi. De har forskjellige mønstre, som kan være små kunstverk i seg selv, og mange eksempler er derfor med i samlingen.

Logolokk

Men, det er ikke til å komme bort fra at de mest interessante kumlokkene å samle på, er de såkalte logolokkene. Som regel med et kommunevåpen eller markering av en spesiell begivenhet, men også kommersielle reklame-lokk ("merch") slik som The Dogs har, til salgs for spesielt interesserte. I Bergen kan du kjøpe et originalt bergensk kumlokk (eventuelt en miniatyr som kan brukes som gryteunderlag) hos Bergen vann i Fjøsangerveien 68.

Slik skriver Furnes Jernstøperi om logolokk på sine sider:

"Logolokk har blitt en suksess, og vi leverer kumlokk med byvåpen, logo og spesialmønster over hele landet. Furnes leverte sitt første spesiallokk til Drammen kommune sitt 175 års jubileum i 1986. Etter dette har det blitt mange spennende prosjekter, som OL-lokk i 1994 og kunstprosjektet til Sandnes kommune med kumlokk i Turi-design. By- og kommunevåpen er kanskje det vanligste designet å se på våre logolokk. Vi har produsert og levert slike kumlokk til en lang rekke byer og kommuner i Norge, Sverige, Danmark og Island. Logolokk blir en del av gatemiljøet flere generasjoner fremover og er ofte forankret i historiske begivenheter."


Furnes logolokk: Markering av startpunktet for sykkelrittet Tour de France 2022 på Strøget i København.

Furnes logolokk: Sandnes kommune kunstprosjekt.

- Den store oversikten over min kumlokksamling får du først ved å gå til startsiden for den norske eller den internasjonale kumlokksamlingen