@rneblikk

I Rondane

Portrett

I Paris med dress

På toget

Om meg og @rneblikk

Jeg heter Ørn Terje Foss, til vanlig bare kalt Ørn.

Jeg er født og oppvokst på Keyserløkka i Oslo i 1953, med ungdomstida på Ammerud i Groruddalen. Første gang jeg flytta hjemmefra bodde jeg i Schweigaardsgate like ved Harald Hardrådes plass, fra 1979 på Furuset. Etter distriktsturnus i Nannestad flytta familien til Holter i Nannestad i 1983 og hadde det bra der til ungene var etablert på egenhånd og vi som nærma oss pensjonsalderen savna det urbane. Så etter 35 år i Nannestad flytta vi tilbake til Oslo i 2017, og bor i Kværnerbyen i bydel Gamle Oslo.

Jeg er lege, spesialist i arbeidsmedisin med tilleggsutdanning i folkehelse. Har hovedsaklig vært bedriftslege, men også arbeidet med miljømedisin, samfunnsmedisin og forvaltning. De siste 15 årene var jeg konsernoverlege og fagsjef arbeidsmiljø og helse i NSB fram til jeg ble pensjonist 01.01.2019.

Jeg er sosialist, opptatt av forebyggende og helsefremmende arbeid og ikke fornøyd med bare å prate om det. Jeg har derfor engasjert meg politisk i SV, har flere perioder som leder av norsk arbeidsmedisinsk forening (Namf) og er aktiv i arbeidsmiljøarbeid og er mye benyttet som foreleser og innleder. Jeg har vært huslege i helseprogrammet Puls på NRK, og har skrevet bøker om helse generelt og jobbhelse spesielt i tillegg til artikler, innlegg og høringsuttalelser - noen utdrag fra dette har jeg lagt ut på sidene her. 

Navnet på bloggen er hentet fra spalten "@rneblikk " eller Ørneblikk i Namfs tidsskrift Ramazzini. Der har jeg levert faste bidrag de siste årene etter invitasjon fra redaksjonen - de ville ha noen kritiske sideblikk på arbeidsmedisinens hverdag, og det har de fått. I tillegg til disse artiklene om arbeids- og miljømedisin lagt ut under menyvalget "Ramazzini", blir det jevnlig lagt ut innlegg under "Pensjonistbloggen" og de andre menyvalgene. 

Jeg prøver selvfølgelig å påvirke alle som leser innleggene til å bli enig med meg - derfor samles en del synspunkter og referater under "Influenserbloggen". Det er lov å være uenig eller komme med kommentarer, men jeg har ikke tenkt å drive nettsidene her som et diskusjonsforum og forbeholder meg retten til å stanse kverulanter og slette usaklige personangrep.

Livet er imidlertid mer enn bare sosialisme og arbeidsmedisin, så her finner du både jernbanestoff, matprat med italiensk mat, sosialisme, lokalpolitikk i Gamle Oslo, reiseskildringer, kulturopplevelser, miljøsaker og annet forskjellig.

Hvis du ønsker å bruke meg som foreleser innen et tema du ser jeg har dekket under "Skriblebloggen", eller vil kjøpe en av bøkene jeg har skrevet om der, kan du sende en bestilling ved bruk av kontaktskjemaet.

Kontakt meg

Du kan kontakte meg på oerntf@online.no eller tlf. +47 91653049, eventuelt fylle ut kontaktskjemaet her og klikk "Send".

Hvis jeg er opptatt eller på reise, kan det ta noen dager før jeg får svart.

 
 
 
 
 
 
 

Bor: Freserveien 29, 0195 Oslo

Til Kværnerbyen kommer du med buss 32 til endeholdeplassen Kværnerbyen, eller bussene 34, 70 eller 74 til holdeplassen Kværner i Konowsgate. Alternativt buss 20 eller 37 til Galgeberg og noen minutter å gå.

Blant prosjekter jeg har engasjert meg i er Bane Nors planlagte utbygging i Brynsbakken mellom Kværnerbyen og Vålerenga. Der jobber jeg for å få etablert en stasjon med stopp for Hovedbanen og Gjøvikbanen, og samtidig utvikle dette til et kollektivknutepunkt hvor 20-bussen forlenges hit og kanskje en trikkelinje som hovedsaklig følger ring 2 kan legges hit.